Dünyanın 20 Farklı Ülkesinin Gelinleri ve Gelinlikleri




Dünyanın 20 Farklı Ülkesinin Gelinleri ve

Gelinlikleri

O özel güne, evliliğe ilk adımın atıldığı düğüne hazırlanmak için neler yapılır neler… Ama düğün hazırlığında kuşkusuz en önemlisi gelinin giyeceği gelinliktir. Şöyle bir dünya turuna çıksanız, geleneksel düğünlere uğrasanız, ne çok gelinlik türüyle karşılaşırsınız. O zihnimizdeki beyaz, tül gelinlik ezberini yerle bir eden öyle renkli, öyle değişik kostümler var ki dünyada…
İşte dünyadan farklı farklı gelinlik örnekleri ve arkasındaki hikayeler…

1# İtalya


Gelinler, yeşilin şans ve bereket getirdiğine inanıyorlar ve her ne kadar beyaz popüler gelinlik rengi olsa da sıklıkla yeşil giysi ve yeşil aksesuarı tercih ediyorlar.


2# Filistin


Filistin’deki geleneksel seremonilerde, gelin beyaz gelinlik giyiyor. Ancak aynı zamanda ikinci bir elbisesi de olması gerekiyor. Ki bu da annesi tarafından elle işlenmiş özel bir giysi oluyor.

3# Peru


Peru’nun başkenti Lima’da gelinler geleneksel olarak, kat kat eteği olan kırmızı-siyah kıyafet giyiyorlar.
4# Japonya


Japon gelinler beyaz kimono giyiyorlar ve ‘tsunokakushi’ denilen özel ipek başlıklar takıyorlar. Bu başlığı takmanın amacı, gelinin “kıskançlık boynuzları”nı örtmek. Yani bu, onların egolarını ve bencilliklerini örtmelerini, nazik ve uysal bir eş haline gelmeye karar vermelerini sembolize ediyor.


5# Bulgaristan

Bulgar kadın başlıklı geleneksel düğün kıyafetiyle…

6# Çeçenistan


Çeçenistan’da gelinler, broş ve kemerle süslenmiş beyaz gelinlik giyiyorlar. Kıyafet, gelinin tüm bedenini örtmek ve alçakgönüllülüğünü göstermek zorunda. Gelinin başına da beyaz bir örtü takılıyor.

7# Endonezya


Her bir Endonezya adasının kendi düğün geleneği var. Ancak sıklıkla gelinler, yoğun nakış işlemeli parlak renkli kıyafetler giyiyorlar.


8# Eritre


Eritre’nin geleneksel düğünlerinde koyu renk kadifeden yapılmış başlık, altın işlemeli mor elbise giyiliyor. Gelinin kıyafeti damadın kıyafetine saygı niteliğinde, benzer oluyor.

9# Hindistan

Hintli genlinler, sıklıkla kırmızı renkte geleneksel Hint elbisesi giyiyorlar ve 16 tane aksesuar ve mücevher takıyorlar.


10# Irak


Irak’ta gelinler geleneksel olarak mümkün olduğunca fazla kıyafet değiştirmeye çalışıyorlar. Yedi ya da daha fazla, farklı renkte kıyafeti düğün boyunca değiştirerek giyiyorlar. Kırmızı, aşkı ve romansı sembolize ediyor.
11# Kore


Binlerce yıldır Güney Koreli gelinler ’Hanbok’ denilen, Kuzey Koreli gelinler ise ’Joseon-ot’ denilen kıyafetleri giyiyorlar. Uzun kollu bluz ve yüksek belli etekten oluşan kıyafet, pamuk ya da ipek kumaştan yapılmış oluyor.

12# Mali


Mali’de gelinler “kaftan”, damatlar da “dashiki” denilen bol bir kıyafet giyiyorlar. Çiftler genellikle beyaz rengi tercih ediyorlar ama bazen eflatun ya da moru da seçtikleri oluyor.

13# Nijerya


Nijerya’da gelinler parlak dantelli bluz ve genelde Hint kumaşından yapılan desenli kaftan giyiyorlar. Mercan boncuklar ve desenli başlık da kıyafeti tamamlıyor.

14# Nubai
Gelinler, başörtüsü ve hem başlarını hem de yüzlerini örttükleri beyaz duvak takıyorlar.

15# Pakistan

Pakistanlı gelinler, koyu kırmızı, pembe ya da mor gelinlikler giyiyorlar. Düğünde hem gelin hem de damat, boncuk ve kumaş kurdelelerden yapılmış geleneksel başlık takıyor.

16# Sri Lanka
Sri Lanka’da, gelinin kıyafetinde Doğu ve Batı gelenekleri kombinleniyor. Kadınlar, işlemeli ipek sariler ve örtülerle düğüne hazırlanıyor. Mücevherlerin tek sayıda taş içermesi gerekiyor, çünkü tek sayılar uğurlu olarak kabul ediliyor.


17# TibetTibet’te düğün günü, damat geline gelinlik ve aksesuar getiriyor. Ayrıca başlık, saç süslemesi için gümüş sikke ve küçük metal Budha muskasını da kıyafetle birlikte geline veriyor.

18# Tuva Cumhuriyeti, Rusya
Tuva’da ulusal giysi, yerel halkın göçebe hayatını yansıtıyor. Seremoni kıyafeti, ata binmeyi kolaylaştıracak kadar rahat olacak şekilde, açık renkli kumaştan ve zengin süslemeli olarak hazırlanıyor.

19# ÜrdünBatı modasından etkilenen Ürdün’de, modern gelinler beyaz gelinlik giyip altın ve gümüş takılar takıyorlar. Sıklıkla gelinlerin başlarına yeşil kumaş örtülüyor. Bu renk, büyümeyi, uyumu ve güvenliği simgeliyor.


20# TürkiyeHepimizin bildiği kırmızı kuşak hikayesi, dünyanın farklı yerlerinden insanlara göre ilginç bir gelenek. Gelinin ağabeyi ya da amcası tarafından bele bağlanan kırmızı kuşak, mutluluk, şans ve masumiyeti simgeliyor.


buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !